man oktober 4 11:13 2021 I kategorier Produkt udgivelser, Virksomhedsnyheder

Det nye EU-dækmærke hjælper bilister – særligt nyttigt for dem, der køber ind online

Europa er det første sted i verden hvor man er begyndt at bruge et is-grebssymbol til dæk. Et snegrebssymbol og en QR-kode, der fører til en stor database, er også blevet føjet til dækkene. De nye symboler hjælper forbrugerne med at sammenligne forskellige alternativer og at vælge sikre dæk, der reducerer emissionen. Som pioner for vinterdæk har Nokian Tyres længe været fortaler for at videreudvikle dækmærket.

Dækmærkerne er blevet fornyet i hele EU. Det nye mærke er påkrævet på alle dæk fremstillet efter den 1. maj 2021, så de nye mærker begynder gradvist at kunne ses på dæk, der sælges.

Helårsdæk, sommerdæk og vinterdæk uden pigge, der sælges inden for EU, fik de første EU-dækmærker i 2012. Dette mærkningskrav gjaldt kun for dæk til personbiler, SUV'er og varevogne, og de nødvendige oplysninger indeholdte rullemodstand, vådgreb og ekstern rullestøj. Mærket er nu ændret: oplysningerne skal også dække greb på sne og is, og en QR-kode er blevet tilføjet til mærket. Kravene gælder ikke for vinterdæk med pigge.

De rigtige dæk til forholdene

De tidligere dækmærker viste ikke alle egenskaber ved vinterdæk af høj kvalitet, og til dette formål har Nokian Tyres i årevis arbejdet på at få videreudviklet mærket yderligere. Dette arbejde betaler sig nu.

”I praksis er vådgreb det modsatte af is-greb: At udvikle det ene reducerer normalt det andet. Dæk designet til Centraleuropa understreger de egenskaber, der kræves på udækkede veje, mens is-grebssymbolet angiver, at dækket virkelig fungerer og forbliver sikkert under de udfordrende nordiske vinterforhold. Snegrebssymbolet angiver på sin side, at dækket opfylder EU’s officielle krav til greb på sne; dette er især vigtigt i Tyskland, Italien og de nordiske lande. Vi anbefaler ikke at bruge dæk designet til Centraleuropa under forhold, som de ikke er beregnet til,” siger teknisk kundeservicechef Matti Morri fra Nokian Tyres.

”Forbrugerne køber flere og flere produkter online. Det er en væsentlig fordel for dem, at de fremover kan tjekke symbolerne og købe de bedst mulige dæk til deres egne brugsbetingelser. Ekspertbistand er tilgængelig hos dækforhandlerne - men online er der ingen der personligt kan rådgive dig med at vælge sikre dæk,” siger Morri.

Stor database over alle dæk

QR-koden er som noget nyt at finde på dækmærket, der leder dig til en stor database, der samler oplysninger om alle de dæk, der er tilgængelige på det europæiske marked. Produktinformationen er standardiseret, hvilket giver mulighed for en let sammenligning af dækkene.

”I fremtiden vil dækmærket blive udvidet yderligere, så det også vil indeholde sammenligning for slid eller dækslitage, og kilometerantal eller dækkets levetid på vejen. Beslutningen er allerede taget, men det vil tage år at komponere testmetoderne,” siger SRA Manager Jarmo Sunnari fra Nokian Tyres.

Hvilken information giver det nye dækmærke bilisterne?

  • Rullemodstand refererer til brændstofforbrug og CO2-udledning. Vinterdæk i den bedste kategori kan spare 0,6 liter brændstof pr. 100 km sammenlignet med den laveste kategori.
  • Vådgreb angiver bremselængden. På våd asfalt har de bedste dæk brug for næsten 20 meter mindre for at standse, når de kører med en hastighed på 80 km/t end dæk i den svageste kategori.
  • Den eksterne rullestøjsværdi angiver støjniveauet uden for køretøjet. Brugen af mere støjsvage dæk reducerer støjforureningen i nærmiljøet.
  • Snegrebssymbolet angiver, at dækket opfylder de officielle krav og fungerer pålideligt på sne.
  • Is-grebssymbolet betyder, at dækket har bestået is-grebstesten og er velegnet til nordiske vinterforhold. Symbolet bruges i øjeblikket kun på personbilsdæk.

Download billeder

Få mere at vide:

Omfattende forbrugerinformation om det nye EU-dækmærke

Om fornyelsen af EU-dækmærket

Nokian Tyres’ Virksomheds Bæredygtigheds Rapport 2020

 

Yderligere information:

Jaroslav Nálevka, PR Manager McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Seidl, PR Manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]