Menu
Menu

Hvordan hjælper EU-dækmærket dig ved dækkøb?

Find de dæk, der passer dig bedst

Klassificeringskriterierne på dækmærket tjener til at gøre det lettere at sammenligne mellem dækmodellerne med standardiserede klassificeringsoplysninger.

EU-dækmærket har været obligatorisk på alle sommer-, helårs- og vinterdæk uden pigge til personbiler, SUV'er, varevogne, lastbiler og busser, der er solgt i EU siden 2012. Med klassificeringskriterierne for brændstofeffektivitet, vådgreb og ekstern rullestøj samt sne- og isgreb til vinterdæk, sigter på at gøre det lettere for bilister at vælge sikrere og mere brændstofeffektive dæk. Mærket er et klistermærke, der er fastgjort til dækkets slidbane, men informationerne er også tilgængelig online på dækproducentens og forhandlernes websider såvel som i dækbutikkerne.

VÅDGREB

SIKKERHED PÅ VÅDE OVERFLADER

I EU-dækmærkningsklassificeringen af ​​vådgreb betyder A det bedste greb, mens E er det svageste. Især til sommerdæk er vådgrebet vigtigt med hensyn til sikkerheden, da det indikerer bilens bremseevne på våde veje. Dæk med fremragende vådgreb har en kortere bremselængde, mere stabil håndtering og bedre køreegenskaber.

BRÆNDSTOFEFFEKTIVITET

GRØNNERE OG MERE ØKONOMISK KØRSEL

Brændstofeffektiviteten er vist på mærket med en skala fra A til E. Klasse A-dæk påvirker køretøjernes brændstofforbrug mindst og klasse E mest. Et dæk af høj kvalitet kan generere betydelige besparelser med hensyn til brændstofs omkostninger. Med et A-mærket dæk kan en bil fx forbruge 0,1 liter mindre brændstof pr. hundrede kilometer end ved kørsel med B-klasse dæk. Når man sammenligner den bedste vurdering med den dårligste, kan den årlige brændstofbesparelse udgøre ca. 90 liter.

RULLESTØJ

Mindre støjforurening

Den eksterne rullestøjs mærke forklarer, hvor meget dækket støjer for folk uden for køretøjet. Med andre ord angiver det ikke køretøjets indvendige støj. Den eksterne rullestøj er angivet i decibel, med bogstaverne A, B og C angiver lydstyrken, A er det mest støjsvage.

SNEGREB OG ISGREB

SIKKERHED OM VINTEREN

Ud over de ovenstående værdier har et dæk, der er godkendt til barske sneforhold, snegrebsmarkering, og et dæk, der har bestået den internationale isgrebs test, har isgrebssymbolet på sit mærke. Disse markeringer informerer dig på en nem måde om dækkets sikkerhedsegenskaber på vintervejene. EU-dækmærket anvendes ikke på pigdæk, så når du vælger dæk, skal du også tage dine sædvanlige kørselsforhold i betragtning.