fre februar 26 05:52 2021 I kategorier Produkt udgivelser, Virksomhedsnyheder

I fremtiden skal vinterdæk kunne fungere godt under stadig mere varierende forhold

Fremtidens vinterdæk skal fungere i meget forskelligt slags vejr, da vejene kan være dækket af vand, sjap, sne eller is. Nokian Tyres fremstiller verdens bedste vinterdæk, og sikkerheden vil fortsat være virksomhedens førsteprioritet i dækudviklingen.

Det primære mål for Nokian Tyres er altid at gøre dækkene så sikre som muligt. Dækkene er bilens eneste kontaktflade med vejen, så hvis de mister grebet, er mange af de andre sikkerhedsforanstaltninger irrelevante.

I fremtiden vil bilisterne støde på endnu mere udfordrende trafikforhold. Vintrene er mildere, hvilket gør temperaturer nær frysepunktet mere almindelige. Da temperaturen svinger omkring frysepunktet, og vejen tør og fryser igen og igen, vil dækgrebet være det svageste. I denne situation viser Nokian Tyres´ vinterdæk deres styrke – de er det sikreste valg til ethvert vintervejr.

Vejrskifte kan også forventes oftere, og ekstreme vejrfænomener bliver mere almindelige. Dækproducenter kan ikke fokusere på kun at udvikle en enkelt egenskab; i stedet er de nødt til at give greb til både kraftigt snefald og vinterregn.

– Vi tilstræber at udvikle vinterdæk på en så alsidig måde som muligt og at opnå en god balance mellem greb på is, vådgreb, snegreb samt sjap- og akvaplaning egenskaber, siger lederen af F&U Olli Seppälä fra Nokian Tyres.

Nokian Tyres har tidligere introduceret et konceptdæk med pigge der kan slås til efter behov. En kombination af pigdæk og vinterdæk uden pigge ville være meget gavnlig: piggene giver greb, når det er nødvendigt, mens dækkets vejslid forbliver minimalt. I den nærmeste fremtid vil forbrugerne imidlertid se nye forskellige typer af innovationer.

– Sensorteknologi bliver almindeligt i dæk inden for de næste fem år. På vinterdæk vil vi også se en udvikling med hensyn til materialevalg og piggeometri, og på måderne, hvor dækket og piggene er forbundet, siger SRA-manager Jarmo Sunnari fra Nokian Tyres.

En balance mellem sikkerhed og bæredygtighed

Forskellige køreforhold kræver forskellige materialer, slidbanemønstre og andre egenskaber. Et dæk skal dog ses som en større helhed, og ændringen af en egenskab vil normalt påvirke de andre. Håndtering af den større helhed er et præcist samarbejde – især inden for vinterdæksdesign.

- Sammenlignet med et sommerdæk er det en stor udfordring at udvikle et sikkert vinterdæk. Dækproducenten skal sigte mod optimalt greb i skiftende vejr, mens man blandt andet overvejer dækkets miljøpåvirkning, siger Jarmo Sunnari.

– Mange dækinnovationer er som et puslespil, der kombinerer tingene på ny måde. Det er vigtigt inden for innovation at følge med i, hvad der sker på andre områder og tænke over, hvordan det kan bruges i dækindustrien, siger Teppo Huovila, vicepræsident for kvalitet og bæredygtighed hos Nokian Tyres.

Nye EU-dækmærkninger

For at gøre det lettere at købe passende og sikre vinterdæk har Nokian Tyres aktivt presset på for at få ændret dækmærkningerne. De vil blive fornyet for Europa i år 2021.

Indtil nu har det største problem været, at ikke alle dæk, der markedsføres som vinterdæk, er velegnede til alle slags vinterforhold. Dæk designet til den centraleuropæiske vinter adskiller sig helt fra nordiske vinterdæk. Vådgreb og greb på is er gensidigt eksklusive egenskaber; forbrugeren kan ende med at købe de forkerte dæk, hvis oplysningerne fra EU-mærkningen ikke er alsidige og omfattende nok.

Mærkningen om greb på is blev oprindeligt kun brugt til personbilsdæk, mens snegrebsmærkningen også er tilgængelig for minibusser, lette lastbiler, lastbiler og busdæk. Markeringerne er baseret på internationale standarder og forskrifter. Grebstest på is gennemgår i øjeblikket standardisering hos Den Internationale Organisation for Standardisering (ISO), og snegreb henviser til De Forenede Nationers ECE-regler.

Lær mere:

Eksperter vurderer, hvordan kørsel og dæk vil se ud i 2036

Fremtidige dæk vil være smarte

Nyt EU-mærke forenkler valget af vinterdæk for forbrugerne

Billeder:

Download billeder

 

Yderligere information:

Jaroslav Nálevka, PR Manager McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Seidl, PR Manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]