fre februar 23 10:23 2018 I kategori Produkt udgivelser

Vælg kvalitetsdæk til familiens sekundære bil, pga. sikkerheden

En families sekundære bil er ofte bruges til at køre børnene til deres hobbyer, og bilisten har måske et nyerhvervet kørekort eller har mindre køreerfaring. Da bilen undertiden er en billigere model, får vinterdækkene mindre opmærksomhed, og til tider bliver det bevidst nedprioriteret af sparehensyn.

 

Sikkerhed bør være en prioritet ved transport af børn og unge. Desuden kan, uerfarne bilisters mangle kompetencer og erfaring, blive kompenseret med maksimal sikkerhedsudstyr - og dækkene er blandt de vigtigste af dem. Ved kørsel under den første vinter, er det en ny følelse for føreren og reaktionerne og bilens håndteringsfærdigheder er ikke på samme niveau, som for den erfarne bilist af familiens første bil - der normalt også har bedre vinterdæk til at støtter dem. Selv en sikker bil kan selvfølgelig ikke garantere sikkerheden, hvis føreren kører uansvarligt. Dækkets indflydelse på trafiksikkerheden bliver altid fremhævet i køreskolerne.

"En professionel instruktør gennemgår betydningen af korrekt brug af sikkerhedsudstyret. Sammen diskuterer vi konsekvenserne af dækkene på håndteringen, at vælge den korrekte dæktype og betydningen af dæktryk,” siger Gerhard von Bressensdorf, formand for den tyske sammenslutning af køreskoler.

Besparelser midt i sæsonen kan blive dyre

At udsættes købet af nye dæk, når sæsonen er ved at være slut. Tanken er at spare penge ved at bruge slidte dæk i slutningen af forår eller efterår, da et dækskifte alligevel vil komme. Men sikkerheden bruger ikke en kalender: tværtimod, gode dæk er vigtigere under skiftende vejrforhold. 

I 2000'erne var dæk en risikofaktor i hver syvende dødsulykke forårsaget af en personbil eller varevogn. Nokian Tyres anbefaler en rilledybde på mindst 4 mm for alle dæk. "Du bør aldrig slide dine dæk helt ned; I stedet skal du skifte dem ud, når der er ca. fire millimeter slidbaner tilbage. Når der skiftes til vinterdæk, bør de have mere end 5 millimeter slidbane tilbage for at sikre grebet, når det glatte vejr begynder,“ siger Martin Dražík, produktchef CE for Nokian Tyres.

Du bør også huske på, at dækkets alder har en indflydelse: slidbanemassen begynder at hærde over tid.  Hvis dæk har været i brug i over seks år, bliver dets greb på is alvorligt reduceret, selvom det stadig har slidbane tilbage. Dette er et generelt problem for den sekundære bil, da de typisk kører mindre end familiens primære bil.  Du kan nemt kontrollere dækkets alder ved at se på den firecifrede nummerkode på sidevæggen.  De to første cifre angiver fremstillingsugen og de sidste to angiver året. Hvis koden f.eks. siger 1717, blev dækket fremstillet i uge 17 af år 2017.

VINTERDÆKTIPS TIL FAMILIENS SEKUNDÆRE BIL

  • Vælg vinterdæk af høj kvalitet designet til de centraleuropæiske forhold
  • Udskift dækkene efter seks års brug
  • Uanset hvor ofte bilen bruges, skal du kontrollere dækkens aldersinformation og sikre, at de ikke er over 10 år gamle
  • Udskift dækkene senest når der er 4 mm slidbane tilbage
  • Kontroller dæktrykket på den sekundære bil - anbefalingen om vinteren er ca. 0,2 bar højere end sommerværdien

 
FOTOS: www.nokiantyres.com/secondcar

Mere information:

Nyttige tips til vedligeholdelse af dæk
Vinterkørselsskole – Mere sikker vinterkørsel

Yderligere information:

Jaroslav Nálevka, PR-chef McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Michalová, PR-chef Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]