tor april 23 06:00 2020 I kategorier Produkt udgivelser, Virksomhedsnyheder

Gør din kørsel mere sikker – Skift til sommerdæk hurtigst muligt

På grund af udfordringerne forårsaget af COVID-19 vil den kommende sommersæson sandsynligvis blive påvirket af flere, der kører på deres vinterdæk igennem foråret. Det er dog vigtigt at bemærke, at vinterdæk ikke er beregnet til kørsel i varmere vejr og at de er langt mindre sikre end sommerdæk. Nokian Tyres eksperter rådgiver, hvordan man undgår udfordringerne ved et sent sæsonskifte fra vinter- til sommerdæk. Det vigtigste råd er at skifte til sommerdæk så snart som lejligheden byder sig.

"Brugen af vinterdæk er muligt som en kortsigtet midlertidig løsning. Brug af vinterdæk i længere tid om foråret og sommeren, fx gennem hele sommersæsonen, kan udgøre en betydelig sikkerhedsrisiko. Især i de måneder, hvor det bliver varmt,” siger Martin Dražík, ekspert og produktchef for Centraleuropa hos Nokian Tyres.

At køre i bil på vinterdæk om foråret og gennem sommeren medfører adskillige risici. Den største risiko er deres betydeligt længere bremselængde, dårligere stabilitet og håndtering og også mindre direkte kørerespons. Vinterdæk er lavet af en blødere gummiblanding, der sikrer, at de fungerer korrekt ved lavere temperaturer og minusgrader. Under varmere forhold slides de hurtigere, og risikoen for akvaplaning øges på våde veje.

Nogle bilister mener også, at hvis de formår at køre i overgangsperioden, kan de lige så godt bruge vinterdækkene gennem hele sommersæsonen. Dette er dog den mest almindelige fejl, når det drejer sig om farer.

"Hvis det ikke er muligt i den aktuelle situation at skifte dækkene i tide og du er nødt til at bruge din bil, kan du prøve at ændre din rute for at mindske risikoen så meget som muligt. Kør kortere afstande og husk, at du måske møder andre bilister der ligeledes har uegnede dæk på; du bør øge din sikkerhedsafstand til forankørende – op til to gange. Vær forsigtig i sving, kør langsomt. Tag ikke unødvendige risici, det er ikke det værd. Husk, at dette bare er en midlertidig løsning, og se at få bestilt en tid hos din dækspecialist for at få skiftet dine dæk så hurtigt som muligt,” anbefaler Dražík.

Selv hvis du skifter dæk i begyndelsen af ​​sommeren, er det stadig mere sikkert end at køre på vinterdækkene gennem sommeren. Det er især i sommermånederne, der kan blive kritisk.

”Under sådanne forhold er de kendte sikkerhedsfunktioner ved et vinterdæk ikke eksisterende. Bilen er sværere at kontrollere; på våde overflader føres vandet ikke igennem rillerne lige så glat som ved sommerdæk, hvilket markant øger risikoen for akvaplaning ved sommerbyger og ved kraftig nedbør,” forklarer Dražík.

Hvad er risikoen ved at bruge vinterdæk om sommeren

 • Bremselængden er op til 20 % længere
 • Dækkenes ydeevne er markant dårligere
 • Håndteringen og kørefornemmelsen er meget dårligere
 • Den største risiko er når du kører på våde veje, da vinterdækkene ikke er designet til hurtigt at overføre vand fra kraftig nedbør om sommeren, men i stedet for at give greb på sne og sjap; der er en højere risiko for akvaplaning
 • Vinterdæk har en blødere gummiblanding, og de slides derfor meget hurtigere på varme dage
 • I nogle lande er det forbudt at bruge vinterdæk om sommeren

Tips til at reducere risikoen, hvis du midlertidigt bliver nødsaget til at bruge dine vinterdæk om sommeren

 • Kør kun når det er absolut nødvendigt
 • Reducer din hastighed på grund af den længere bremselængde og eventuelle dårligere håndteringsegenskaber
 • Hold længere sikkerhedsafstand til dine medtrafikanter – op til to gange længere end normalt
 • Vær forsigtig i svingene, kør langsommere, husk, at andre bilister måske kører under lignende betingelser som du
 • Bestil en tid ved din dækspecialist, så du får skiftet dine dæk hurtigst muligt

Download billeder

Yderligere information:

Jaroslav Nálevka, PR Manager McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Seidl, PR Manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]