fre august 17 04:38 2018 I kategorier Produkt udgivelser, Virksomhedsnyheder

Glem alt om veje der er kørt i spor – tips til en behageligere sommerkørsel

Din kørekomfort påvirkes naturligvis af en række faktorer, som f.eks. vejret, tidspunktet på dagen og andre bilister. Heldigvis kan du selv påvirke nogle få af disse faktorer og sikre en mere komfortabel rejse uden unødig stress, støj og irritation. De hjulspor, der er almindelige på mange europæiske veje, er et eksempel på dette. Du kan blive fristet til at køre i de samme spor som tusindvis af andre har gjort, men det medfører mere støj og større dækslid end hvis du kører udenfor hjulsporene.

Glem alt om veje der er kørt i spor – tips til en behageligere sommerkørsel

- Af en eller anden grund foretrækker folk at køre i hjulsporene, hvor asfalten er hårdest og risikoen for akvaplaning er størst. I stedet for at køre i de vandfyldte hjulspor på vejen, kør ved siden af, rådgiver Martin Dražík, produktchef for Centraleuropa i Nokian Tyres.

Ankom komfortabelt og i god stil

Din kørestil påvirker, hvor stresset rejsen føles for både køreren og passagererne. Matematisk set hvis du reducerer din hastighed med ti kilometer i timen vil du kun være otte minutter langsommere over en strækning på hundrede kilometer, men det kan gøre rejsen meget mere sikker og komfortabel.

Overhaling af forankørende kørertøjer for at komme hurtigere frem er en uendelig kamp der kun giver et par minutter. En jævn acceleration vil også spare dine dæk.

Det rigtige dæktryk 

Når din bil og dine dæk er i god stand, kan du nyde en mere sikker kørsel. Det korrekte dæktryk giver ekstra ro i sindet, forbedrer kørekomforten og forlænger dækkets levetid.

Du bør kontrollere dit dæktryk med et par ugers mellemrum, og når du skal afsted på en længere tur. Hver bilmodel har et anbefalet dæktryk fra bilproducenten til både lettere og tungere belastninger. Det anbefalede dæktryk kan normalt findes på indersiden af bildøren eller i brugermanualen. De fleste tankstationer har udstyr til måling og justering af dæktrykket, og hvis du køber din egen dæktryksmåler er den ikke engang så dyr.

- Det korrekte dæktryk er vigtigt. Hvis trykket er for lavt, reagerer bilen ikke på styringen, som den bør. For højt dæktryk reducerer kørekomforten og øger dækstøjen. Dette resulterer i lavere komfort, siger Nokian Tyres testkører Petri Paananen.

Kvalitetsdæk har et godt greb

Der er en stor forskel på dæk fra kendte ansvarlige dækfabrikanter med hensyn til akvaplanings tendenser og greb og dem fra mindre kendte dækfabrikanter. Forskellene er klarest under ekstreme forhold. Den kortere bremselængde for et dæk af høj kvalitet øger sikkerheden og forhindrer ulykker. - Slidbanemønsterets dybde er en meget vigtig faktor med hensyn til dækkets greb og akvaplanings resistens. Nokian Tyres' sommer- og vinterdæk har den patenterede DSI-indikator, der viser den resterende rilledybde som tal på slidbanen, informerer Martin Dražík.

Det faktum, at de fleste europæiske bilister sætter pris på højkvalitetsdæk, blev også bevist ved en ny sommerdæk undersøgelse foretaget af Nokian Tyres *. 58 % af de europæiske bilister var enige om, at højkvalitetsdæk har bedre håndteringsegenskaber under forskellige vejforhold. Den samme procentdel – 58 % af bilisterne - bekræftede også, at højkvalitetsdæk er sikrere under udfordrende vejrforhold, og deres struktur er mere holdbar under forskellige vejforhold. Ifølge undersøgelsen er dækkets greb på våde veje den vigtigste dækegenskab ved køb af sommerdæk.

Profilen på dækket har betydning

Bilfabrikanterne definerer standarddækstørrelsen og profilen samt de valgfrie størrelser for hvert eneste køretøj. Dækstørrelserne er steget, og profilerne er reduceret, men dæk med højere profil betyder stadig mere kørekomfort.

- En højere dækprofil gør det mere behageligt at køre. Stive dækmateriale kan gøre kørslen ubehagelig: rullemodstanden vil stige, og kørslen bliver hårdere. Det indvendige støjniveau er også en faktor, der påvirker kørekomforten, og du bør kigge efter dette, når du læser dæktests i bilmagasiner, forklarer Martin Dražík.

Dæktips til ubekymret sommerkørsel

  1. Vælg sommerdæk af høj kvalitet. De varer længere og har bedre egenskaber. Du kan finde hjælp til at vælge dine foretrukne dæk ved at kigge på dæktests i motorblade og EU-dækmærkater, der indeholder information om vådgreb, brændstofeffektivitet og ekstern rullestøj.
  2. Bedre kørefornemmelse. Et bredere, lavere profileret dæk har en bedre styringsfølelse end et smallere, højere profileret dæk. Dette betyder, at dækket vil være mere følsomt over for førerens styrebevægelser. Et dæk som dette er velegnet til en bilist, der værdsætter hurtig styringsrespons og en sporty fornemmelse.
  3. Mere kørekomfort. Et bredere dæk vil dog være mere følsomt over for veje der er kørt i spor, hvilket kan gøre smallere, højere profilerede dæk til et bedre alternativ til bilister, der søger komfort. Et smallere dæk er også mere sikkert på våde veje, da det vil bortskaffe vandet bedre end et bredere dæk.
  4. Mål og juster dæktrykket. Det korrekte dæktryk forbedrer sikkerheden, forlænger dækkets levetid og reducerer brændstofforbruget. Du bør kontrollere dit dæktryk hver tredje uge og når du skal afsted på en længere tur. Kontroller dæktrykket, når dækkene er kolde.
  5. Kontroller dækkets rilledybde et par gange i løbet af en sommer. Bilister der kører meget bør gøre dette oftere. Den anbefalede minimale slidbanedybde er 4 millimeter, selvom loven tillader en lavere værdi.
  6. Kontroller at dækkene slides jævnt. Ujævnt slid er et tegn på at noget er galt. Det kan skyldes forkert dæktryk eller forkert sporing.
  7. Kontroller at boltene på hjulene er korrekt spændte efter dækskifte. Ved brug af aluminiumsfælge bør du kontrollere boltenes spænding efter et par hundrede kilometers kørsel.
  8. Forøg dækkens levetid ved at skifte dem mellem for- og bagaksel, når forskellen i rilledybden på slidbanemønsteret overstiger 2 millimeter.

*Oplysningerne er baseret på en online undersøgelse lavet i april-maj i år af Nokian Tyres i samarbejde med forskningsfirmaet Taloustutkimus Oy. Undersøgelsen blev gennemført i fem lande (Tyskland, Polen, Tjekkiet, Italien og Frankrig) med 1.000 respondenter fra hvert land. 

Yderligere information:

Download billeder

Nokian Tyres – verdens nordligste dækfabrikant

Kontaktpersoner:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874, [email protected]

Zuzana Seidl Michalová, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866, [email protected]