tor november 14 11:49 2019 I kategorier Produkt udgivelser, Virksomhedsnyheder

Der er en almindelig misforståelse relateret til elbiler – i virkeligheden holder dækkene længe

Mange bilister foretrækker helårsdæk for at undgå at skulle købe et andet sæt fælge. Du skal dog huske på, at vinterdæk giver et suverænt greb under vinterforhold. I modsætning til hvad mange mennesker tror, behøver el-bilister ikke at bekymre sig om hurtigt slid af dækkene. Dækkene på elektriske køretøjer slides ofte langsommere end på biler med forbrændingsmotorer.

Elektriske køretøjer har typisk flere kræfter, og de vejer mere end konventionelle biler. Dette stiller specifikke krav til deres dæk. Trafiksikkerheden er dog den vigtigste faktor. Når du køber vinterdæk til et elektrisk køretøj, skal du primært basere dit valg på dine kørselsforhold.

Når du vælger dæk til et hybrid- eller elektrisk køretøj, er de tre vigtigste kriterier almindeligvis sikkerhed, lav rullemodstand og rullestøj. Lavere rullemodstand forøger køretøjets rækkevidde. Elektriske køretøjer er stille, hvilket gør lav rullestøj til et spørgsmål om komfort.

Ved køb af dæk skal bilisten også bestemme sig for, om vinterdæk eller helårsdæk er det bedre valg.

– Hvis du bruger din bil meget om vinteren og kører på dårligt vedligeholdte veje, vil jeg anbefale at købe et dedikeret sæt vinterdæk og fælge. Dette er en sikkerhedsinvestering der lønner sig. Designet af traditionelle helårsdæk favoriserer de krævede egenskaber om sommeren, hvilket gør dem svage med hensyn til vintergreb. Imidlertid er helårsdæk ikke noget match mod ægte sommerdæk om sommeren, siger Mikko Liukkula, udviklingschef for Nokian Tyres.

Kørslen gennem hele vinteren sled mindre end 1 mm af dækkene

Nokian Tyres' udviklingschef Mikko Liukkula vil pointere, at en almindelig misforståelse relateret til elektriske køretøjers dæk ikke er sand. Selvom elektriske køretøjer har masser af kræfter og drejningsmoment, er de ikke særlig krævende for dækkene – det modsatte er faktisk tilfældet.

– Dækkene på en moderne elbil slides meget langsommere end på en bil med traditionel forbrændingsmotor. Dette skyldes god kontrol af trækkraften. Driverassistentsystemer reducerer hjulspind ved hjælp af den elektriske motors hurtige justering af effekten. Dette system er meget hurtigere end i konventionelle køretøjer, hvor det er baseret på bremsning og begrænsning af omdrejningstallet i motoren, siger Liukkula.

– På min Tesla sled 12.000 kilometers kørsel sidste vinter langt mindre end en millimeter på vinterdækkene, forklarer han.

Nokian Tyres anvender flere elektriske køretøjer i sine dækforsøg, hvilket giver virksomheden et omfattende kendskab til dækkenes anvendelighed på forskellige bilmodeller. Derudover testes virksomhedens dæk for eksempel på elektriske taxier.

– Vi ser meget frem til opførelsen af vores nye testcenter i Spanien til næste år. Vi har allerede det største og bedste vintertestområde i branchen, og snart vil vores sommertestfaciliteter være bedre end nogen andens.

Det kan betale sig at bytte dækkene mellem for- og bagaksel en gang gennem vinteren

Produktchef for Nokian Tyres Europa Martin Dražík råder os til at overvåge sliddet på dækkene og dæktrykket gennem vinteren. Dette maksimerer levetiden på dine dæk.

– Hvis din bil ikke har firehjulstræk, skal du holde øje med forskellene mellem de trækkende og de frit roterende dæk. Dækkene på drivakslen kan slides op til dobbelt så hurtigt som på den frit løbende aksel. En god tommelfingerregel er, at du skal ombytte dækkene, når forskellen på slidebanen overstiger to millimeter. At gøre dette en gang gennem vinteren, vil normalt være tilstrækkelig.

Nokian Tyres' produkter har Driving Safety Indikator (DSI), som du kan bruge til hurtigt og nemt at kontrollere den ​​resterende slidbane. DSI-numrene viser den resterende slidbanedybde. Tallene forsvinder ét efter ét, når dækket slides. Hvis du ser et andet nummer på for- og bagakslerne, bør du bytte om på dækkene.

Fakta: Overhold disse tips, når du vælger vinterdæk til dit elektriske køretøj

  • Sikkerhed: det vigtigste er at overveje hvor du kører og vælge dine dæk i overensstemmelse hermed.
  • Lav rullemodstand: jo lavere rullemodstand, jo længere skifte interval får du.
  • Lav støj: vælg et stille dæk til dit stille elektriske køretøj, det forbedrer kørekomforten.
  • Vinterdæk eller helårsdæk: vinterdæk giver suverænt greb ved vinterforhold.

 

Anbefalede vinterdæk til de mest almindelige elektriske køretøjer
Video: Bremsetest for forskellige dæk på en iskold vej
Dækinformation om forskellige emner

Download billeder

Yderligere information:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Seidl, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]