Sikkerhed - Pigdæk

Teppo Huovila er Nokian Tyres 'Vice President, Quality. Han styrer kvalitetskontrol og udvikling af koncernens produkter og aktiviteter.

Er vinterdæk uden pigge lige så godt som pigdæk?
"Vinterdæk uden pigge har udviklet sig meget i de seneste år. Bilfabrikanternes indsats for at udvikle sikkerhedssystemer til biler, bidrager også til vinterdæk uden pigges ydelse. Udviklingen af det blokeringsfri bremsesystem (ABS) og elektronisk stabilitetskontrol (ESP) betyder, at nye biler er nemmere at håndtere på glatte overflader end ældre biler. Imidlertid er pigdæk også blevet forbedret, og under alle forhold, især på våd is, er vinterdæk uden pigge stadig ikke lige så gode som pigdæk."

Hvem er vinterdæk uden pigge egnet til?
"Vinterdæk uden pigge er et meget godt valg, hvis du har en ny bil, der er udstyret med sikkerhedsfunktioner, du kører primært i de mere stabile vinterforhold i nord, og du er en erfaren bilist. Pigdæk er normalt bedre velegnet til omskifteligt vintervejr, da de giver mere plads til fejl i de mest glatte betingelser, der forekommer ved temperaturer under frysepunktet. Vinterdæk uden pigge er ikke et godt valg, hvis du er en ung bilist kørende i din første eller sågar anden vinter."

"Vi anbefaler pigdæk for uerfarne bilister."
Teppo Huovila, Quality, Vice President, Nokian Tyres plc

Er der også forskelle mellem vinterdæk uden pigge? 
"Der er forskelle mellem vinterdæk uden pigge, og især mellem forskellige typer af vinterdæk uden pigge. Ligesom mange andre virksomheder producerer vi helt andre vinterdæk uden pigge til mildere betingelser i Centraleuropa. Dette bør tages i betragtning, når der køber dæk til nordlige forhold fra Tyskland eller online, for eksempel."

Så betydningen af ens kørestil elimineres ikke?
"Desværre viser undersøgelser, at finnerne er mindre ændringsberedte pga. vejforhold end svenskere for eksempel er. Vi har en mere aggressiv kørestil, og vi vil ikke justere hastigheden når vejret ændres. Tør asfalt giver ni gange mere greb end is, og det kan ikke tages alvorligt nok. "