Hurtigste på is 335,713 km/t!

Den nye verdensrekord for hurtigste bil på is blev opnået ved Nokian Tyres, opfinderen af vinterdækket, da testkører Janne Laitinen kørte med en hastighed på 335,713 km i timen (208,602 mph) på isen af Den Botniske Bugt i frysende vintervejr. Greb og hastighed som aldrig før er opnået ved det nye spydspidsprodukt fra verdens førende producent af vinterdæk - Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 pigdæk (255 / 35R20 97 T XL).

Ved høje hastigheder, skal et topklasse vinterdæk have absolut greb, strukturel holdbarhed og præcis håndtering for at opnå den ekstraordinære præstation af højtydende køretøjer. Den unikke Nokian Tyres Eco Stud 8 teknologi, der anvendes på dette nyeste medlem af den legendariske Hakkapeliitta vinterdæk familie sikrer balanceret tværgående og langsgående greb, der kan mærkes som en stabil, forudsigelig håndtering. Begge disse er påkrævet ved ekstreme hastigheder på ujævn is samt under regelmæssig overhalinger på vinterveje.

"Udholdenhedstests ved de ekstreme grænser tjener altid forbrugerens interesse."
Matti Morri, Teknisk Customer Service Manager, Nokian Tyres plc

- Udholdenhedstests ved de ekstreme grænser tjener altid forbrugerens interesse. Vi ønskede at sætte en ekstremt hård udfordring for de nye Hakkapeliitta 8. På ekstreme hastigheder, de kræfter der virker på dækket er enormt, da bilen kører mere end 93 meter i sekundet og piggene ramte isen 43 gange i sekundet. Da luftmodstanden stiger, har vi brug for endnu mere greb for at accelerere bilen. Matti Morri, Teknisk Customer Service Manager for Nokian Tyres siger at ud over greb er håndtering og stabilitet er også afgørende.

Samme sted, bil og fører som før, men nu med nye Nokian tyres Hakkapeliitta 8

Bilen køres i denne ekstraordinære test af selskabets "Iceman" Janne Laitinen, som er indehaver af flere verdensrekorder, bilen var en Audi RS6. Hastigheden af Nokian Tyres' testkøretøj nåede tæt på 340 kilometer i timen (211,27 mph) i løbet af rekordforsøget. Den nye verdensrekord blev opnået den 9. marts i nærheden af byen Oulu, på en 12-kilometer (7,5 mile) bane oprettet på isen af Den Botniske Bugt.

Nokian Tyres og Laitinen, som har arbejdet som dæktester professionelt i mere end 25 år, holder også en tidligere Guinness Verdens Rekord for hurtigste bil på is (marts 2011: 331,61 km/t, 206,05 mph), og rekorden for at køre på is med en elbil (marts 2012: 252,06 km/t, 156,62 mph).

Guinness organisation definerer særlige bestemmelser for verdensrekorden for at køre på is. Tidspunktet for en kilometer måles i begge retninger. Verdens rekorden er et gennemsnit af disse to målinger. Køretøjet tager en flyvende start, og den tilladte tid for at opnå den rekord er kun en time. Isen skal være naturlig, og det må ikke gøres ru eller behandlet med kemikalier. Dækkene skal være kommercielt tilgængelige og godkendt til brug på vej i det land, hvor registreringen er foretaget.

Læs mere:

Making of the speed record 335.713 km/h!