Toppen af testkørerne:

Iceman Janne Laitinen

Nokian Tyres taler meget om testkørernes mavefornemmelse. De kan give oplysninger, som ikke selv de mest avancerede tekniske instrumenter eller computere kan opdage. Testkører Janne Laitinen kender hemmeligheden bag verdens bedste vinterdæk. Han er en uerstattelig del af produktudviklingen af dæk.

Janne har opnået det officielle Guinness Verdens Rekord for hurtigste bil på is (335,713 km/t), og verdensrekorden for elbiler på is (252,09 km/t), men hans daglige arbejde er langt fra disse højhastighedsbestræbelser. Arbejdet kræver tusindvis af gentagelser under krævende forhold, konstante dæk ændringer, og præcise analyser.

- I løbet af dæktests, giver vi testkørere en skriftlige evalueringer af dækkene, men vi har også mange diskussioner, siger Laitinen. Han er kendt som en mand af få ord, men når han taler, lytter alle.

Og hvorfor skulle de ikke? Evalueringerne fra testkørere har i høj grad indflydelse på, hvordan det nye dæk tager form. I de vanskelige nordlige forhold, for eksempel skal et vinterdæk bruges på andre overflader, end is og sne.

 - Produktudviklingen af dæk stopper aldrig. Mens vinterdækkenes greb til stadighed forbedres, er vådgreb og håndtering også noget der hele tiden arbejdes på.

Altid fremad 

Laitinen har testet dæk på næsten alle kontinenter. Hans liv drejer sig meget om biler og dæk og han ville være klar til mere, hvis han havde tid. Manden har viet sit til et i overhalingsbanen.

- Jeg skal bare blive ved med at gå fremad, siger Janne på en filosofisk måde, når han bliver spurgt om sin motorsports hobbyer uden for arbejdstiden.

- Jeg har været involveret i udfoldnings løb med en gruppe venner. Der sker altid noget i motorsportsgruppen, men jeg har ikke meget tid.

Hans seneste event var et rekordforsøg på den Botniske Bugt, i nærheden af byen Oulu. Naturforholdene overvandt næsten teknologi. Men den dygtige og bestemt Laitinen kom igennem med resultaterne; den ny verdensrekord for den hurtigste bil på is blev sat til 335,713 km/t (208,602 mph).

Ikke alt er rutine

Indehaveren af tre verdensrekorder giver en lang og overbevisende snak om biler og verdens bedste vinterdæk. Den nye verdensrekord for den hurtigste bil på is er stadig frisk i erindringen. Men Janne er erfaren og professionel, og holder hovedet koldt, selv efter at have brudt rekorder. Efter kørselen over 300 km/t, ser han ud, som om han lige er kommer kørende fra butikken om hjørnet.

- Nå, rekorder bliver aldrig rutine. Selvfølgelig, føles det dejligt at slå en andens rekord.