Hvad er EU-dækmærket?

Hvad er EU-dækmærket?

Find de dæk, der passer dig bedst

Siden 2012 har EU-dækmærket hjulpet bilister med at sammenligne dæk, der sælges i EU. Mærket minder om energieffektivitetsmærkningsordningen på husholdningsapparater, og hjælper ved at klassificere dækkene med hensyn til sikkerhed og brændstoføkonomi. Mærket beskriver vådgrebet, rullestøjen og brændstoføkonomien for dækket samt is- og snegreb på et vinterdæk. Alle værdier på mærket er resultatet af etablerede testmetoder, der anvendes af alle dækproducenter, der sælger dæk i EU. Mærket gælder for alle sommer-, helårs- og vinterdæk uden pigge til personbiler, SUV'er, varevogne, lastbiler og busser.

MÅLET MED MÆRKNINGEN ER AT FORENKLE VALGET AF SIKKERE OG MERE BRÆNDSTOFEFFEKTIVE DÆK

Målet med dækmærket er at hjælpe dig med at træffe informerede valg, når du køber dæk. Oplysningerne på mærket fortæller dig om dækkets sikkerhed på våde, snedækkede eller isglatte veje, dets indvirkning på dit køretøjs brændstofforbrug samt dækkets eksterne støj uden for bilen, når du kører på det. I henhold til mærkningsværdierne er det lettere at vælge det dæk, der bedst passer til dine behov.

Hvad du skal overveje, når du læser mærket, afhænger af dine almindelige kørselsforhold såvel om du leder efter sommer- eller vinterdæk. For eksempel er vådgreb en vigtig værdi på et sommerdæk, der køres i et område, hvor det regner meget om sommeren, men lige så vigtigt på et vinterdæk, der bruges i et område, hvor vinteren er mild og regnfuld. Tilsvarende er vådgrebsværdien på et vinterdæk, der er designet til barskt vintervejr og beregnet til at blive brugt på is og pakket sne, ikke nær så vigtig, som at det har markeringerne for sne og isgreb.

Selvom mærket gør det nemmere at sammenligne mellem dækmodellerne, tilrådes det også at konsultere din ekspert i dækbutikkerne, uafhængige magasintestartikler og dækproducenternes websteder, inden du tager den endelige købsbeslutning.