Dæksidemarkeringer

Dækstørrelsen er den vigtigste oplysninger, der gives på dækket. Størrelsen er angivet som en række tal og bogstaver, for eksempel 205/55 R 16 94 V XL, hvor:

205 er bredden af dækket i mm
55 er størrelsesforholdet (højde og bredde-forhold)
R betegner radial konstruktion
16 er fælgdiameteren i tommer
94 er lasteevne
V er hastighedskategorien
XL Ekstra lasteevne.

Hastighedskategorien viser den maksimale kontinuerlige kørehastighed dækket har. Hastighedskategorien skal vælges, afhænger af fabrikat og bilmodel. Brugen af dæk med hastigheder, der er for lave, kan påvirke køreegenskaberne og dæk med hastigheder, der er for høj kan reducere kørekomforten.

De vigtigste hastighedskategorier er:

Q = 160 km/h
R = 170 km/h
S = 180 km/h
T = 190 km/h
H = 210 km/h
V = 240 km/h
W = 270 km/h
Y = 300 km/h

Er du forvirret af informationen der stående i din bils registreringsattest? Her er hvordan man skal forstå det rigtigt.

Siger sekvensen 205/55 R 16 94 V XL dig noget? Du kan finde denne beskrivelse i din registreringsattest, og det vil fortælle dig, hvilken type sommerdæk, der passer til din bil. Men registreringsattesten indeholder ofte flere dæk valg, som giver dig som bilist mulighed for f.eks. at vælge enter kørekomforten eller styrings følsomhed. Læs nedenfor om de oplysninger, som du bør tage hensyn til for at finde et dæk, der er rigtige for dig.