Mere end 85 års Nokian tyres vinterdæk

Nokia gummi fabrik lancerede produktionen af dæk til personbiler i 1932, da kompressorerne og presserne nødvendige til fremstilling af dæk blev bestilt. De første Nokian Tyres dæk indeholdte fire lag stof og en meget flad overflade, som om et bræt var blevet smækket på dækket.

Verdens første vinterdæk i 1934

I de meget tidlige stadier af fremstillingen af dæk, Nokian Tyres ingeniører var hurtige til at forstå behovet for en dæktype, der var særligt egnet til de nordiske forhold. Som et resultat af det opstod det første slidbanemønstrede dæk designet til vinterbrug i lastbiler og varevogne eller "Vejrdækket", som det blev kaldt.


Det første Hakkapeliitta dæk fremstillet i 1936

Det første vinterdæk banede vejen for det første Hakkapeliitta vinterdæk designet til personbiler, senere navngivet Sne Hakkapeliitta. Slidbanen viste en intensiveret, relativt sparsommeligt tværgående mønster udstyret med såkaldte sugekopper. Dette slidbanemønster forblev uændret indtil 1950'erne. Før Vinterkrigen, producerede Nokian Tyres 20.000 Hakkapeliitta dæk i seks forskellige størrelser.

Verdensintroduktion i Monte Carlo 

Historien om Nokian Tyres Hakkapeliitta vinterdæk er farverige og prestigefyldt. Hakkapeliitta dækkene er fremstillet siden 1936 og har opnåede verdensberømmelse i det legendariske Monte Carlo ræs i 1950'erne og 1960'erne. Biler, der var udstyret med pigdækket Kometa Hakkapeliitta var overlegne på sne og isglatte bjergveje. Finske kørere fortsatte med at gøre sig godt i ræset, det giver baggrunden til begrebet "Flyvende Finnere". Hakkapeliitta dækket bevist deres unikke egenskaber og blev snart eftertragtet af konkurrenterne fra mange forskellige lande.

Verdensrekord for kørsel på is

Den nye verdensrekord for hurtigste bil på is blev opnået med Nokian Tyres, opfinder af vinterdækket, da testkører Janne Laitinen kørte med en hastighed på 335,713 km i timen (208,602 mph) på isen af Den Botniske Bugt i frysende vintervejr. Greb og hastighed som aldrig før er blevet sikret ved det nye spydspidsprodukt hos den verdens førende producent af vinterdæk - Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 pigdæk dæk (255 / 35R20 97 T XL).

80 år sikkerhed 

Forskning og Udviklings princippet har mere eller mindre været det samme i 80 år: det krævende mål er at udvikle dæk til mennesker der kører i nordiske forhold, der værdsætter sikkerhed og som forventer pålidelige dæk med god ydeevne i enhver situation.

De seneste tilføjelser til Nokian Tyres Hakkapeliitta familien er pigdækket Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 og dækket uden pigge Nokian Tyres Hakkapeliitta R2 og Nokian Tyres Hakkapeliitta R2 SUV. Alle dæk har opnået flere sejre i tests udført af både finske og internationale tidsskrifter. Dækkene omfatter mange nyskabelser, der forbedrer grebet i krævende vejrforhold, reducerer rullemodstanden og dermed brændstofforbruget og udledning af kuldioxid.