tor maj 23 11:04 2019 I kategori

Tre gode grunde til regelmæssigt at kontrollere dit dæktryk

Sommersæsonen står for døren. For at få mest muligt ud af din sommerkørsel skal du sørge for at have det korrekte tryk på dine dæk. Dæktrykket påvirker køresikkerheden, dækkets levetid og brændstofforbruget. Her er tre gode grunde til at kontrollere dit dæktryk regelmæssigt.

  1. Nemmere kørsel og bedre sikkerhed

Dæktrykket påvirker betydeligt bilens håndtering og sikkerhed. Dæk med et for lille tryk eller et ujævnt dæktryk på de forskellige dæk, får bilen til at reagere usikkert og opføre sig uventet i ekstreme situationer.

– Betydningen af det korrekte dæktryk ses især ved ekstreme situationer med hurtige styrebevægelser, som f.eks. baneændringer eller ved undvigelse af kollision med et dyr på vejen. I regnvejr kan dæk med for lille dæktryk forlænge dækkets bremselængde og reducere dækkets modstandsdygtighed mod akvaplaning, forklarer Martin Dražík, produktchef for Nokian Tyres Europa.

Den ustabile håndtering forværres jo tungere læs der køres med. Når du kører med en tung last, påhængsvogn eller campingvogn, bør du øge dit dæktryk en smule.

  1. Længere levetid for dine dæk

Dæktrykket påvirker også dækkets levetid. Dæk med for lavt tryk bliver hurtigere slidt og bliver hyppigere beskadiget.

– Lavt dæktryk resulterer i overophedning af dækket og øger sliddet. Da dækkets strukturelle elementer bliver varmere, er der større sandsynlighed for skader og dækfejl.

For lavt dæktryk reducerer afstanden mellem hjulet og dækkets overflade. Dette gør det lettere for dækket at ramme mod hjulet og øger sandsynligheden for at beskadige dækket, når det kører mod en kant. I foråret kan stød og huller i vejen udgøre en større risiko for dine dæk.

– Ideelt set skal du håndtere for lavt dæktryk inden du bliver nødsaget til at skifte dækket ud. I værste tilfælde kan dæk med for lavt tryk blive beskadiget, selv inden du når at ankomme til tankstationen, siger Martin Dražík.

  1. Lavere brændstofforbrug og CO2-udledning

Dæktrykket er direkte forbundet med bilens brændstofforbrug og CO2-udledning. Dæk med for lavt tryk øger rullemodstanden, hvilket medfører et unødvendigt brændstofforbrug.

– Mange bilproducenter kommer også med en såkaldt Økodæktryks anbefaling ud over anbefalingerne for 1−3 personer og for fuld belastning. Denne indstilling minimerer rullemodstanden og CO2-udledningen, forklarer Dražík.

Luft siver ud med tiden, og du kan ikke mærke forskellen ved normal kørsel, om dækkene har for lavt tryk eller ej. Derfor skal du kontrollere dæktrykket, selv efter et dækskifte til nye dæk, hver tredje uge eller i det mindste før en lang sommerrejse. Der er ikke behov for at reducere trykket i varmt vejr, da et lille overtryk ikke beskadiger dækket.

Tips til sikker sommerkørsel

  • Udskift dæk, der har været i brug i mere end 6 år, selvom der stadig er slidbaner tilbage.
  • Kontrollér slidbanens dybde. Af sikkerhedsmæssige årsager er den anbefalede minimumsdybde 4 mm. Brugen af slidte dæk forlænger bilens bremselængde og gør den vanskeligere at håndtere.
  • Kontroller dæksiderne og slidbanen på dine dæk for eventuelle revner, sprækker og unormale buler.
  • Kontroller hovedrillerne. Stor sten, der sidder fast i hovedrillerne, trænger dybere ind i dækket under kørslen og kan medføre dækskade.
  • Kontrollér, at alle dæk er jævnt slidte. Ombyt jævnligt slidte dæk fra forakslen til bagakslen. Monter de to dæk der er i bedst stand på bagakslen for at optimere sikkerheden.
  • Kontroller dæktrykket regelmæssigt. Korrekt tryk forbedrer sikkerheden, forlænger dækkets levetid og reducerer brændstofforbruget. Du bør tjekke dit dæktryk hver tredje uge og hver gang du tager på en længere rejse. Kontroller trykket, når dækkene er kolde.
  • Nulstil dæktryksadvarslen, efter at du har opnået det rigtige dæktryk. Moderne biler har TPMS (Tire Pressure Monitoring System) sensorer som standard udstyr.

 

Download billeder

 

Kontakter:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874,
[email protected]

Zuzana Seidl, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866,
[email protected]

 

Twitter I YouTube I Facebook I LinkedIn I Instagram

 

Nokian Tyres udvikler og producerer førsteklassesdæk til kunder, der værdsætter sikkerhed og bæredygtighed. Inspireret af vores skandinaviske arv, fremstiller vi innovative produkter til personbiler, lastbiler og tunge maskiner, der giver dig ro i sindet under alle køreforhold. Vores kæde Vianor tilbyder dæk- og bilservice. I 2018 var selskabets nettoomsætning på 1,6 mia. EUR, og vi beskæftigede ca. 4.800 mennesker. Nokian Tyres er noteret på Nasdaq i Helsinki. Yderligere information: www.nokiantyres.dk