tor november 15 12:00 2018 I kategorier Produkt udgivelser, Virksomhedsnyheder

Forlæng dine dæks levetid: Opbevar dem på et køligt, tørt og mørkt sted

Det er ikke uden betydning hvor du opbevarer dine sommerdæk. Ifølge eksperter er den korrekte opbevaringstemperatur den vigtigste faktor. Du kan også forlænge dækenes levetid ved at beskytte dem mod fugt, kemikalier og UV-stråling. Et dækhotel er det nemmeste valg.

Forlæng dine dæks levetid: Opbevar dem på et køligt, tørt og mørkt sted

Skal jeg opbevare mine sommerdæk i garagen, kælderen, på balkonen eller uden for huset? Ifølge Martin Dražík, produktchef for Nokian Tyres Centraleuropa, er opbevaringstemperaturen den vigtigste faktor.

– I gamle dage var det for nogle normalt at opbevare dækkene i deres fyringskælder. Det er for varmt, da varme vil have en negativ indvirkning på gummiblandingerne. Dækket vil begynde at tørre ud, hærde og udvikle revner. Der kan også gå ild i dem, forklarer Dražík.

– Det ideelle opbevaringssted for dæk er et køligt rum, under 15 ºC, hvor dækkene forbliver tørre. Mørke rum beskyttet mod sollys er at foretrække, da UV-stråling vil reducere dækkenes holdbarhed, tilføjer Dražík.

Et dækhotel løser opbevaringsproblemet

En stadig hyppigere brugt metode er at opbevare dækkene på et såkaldt dækhotel, da dette frigør egen lagerplads til anden brug. Et dækhotel kan være en nem løsning i tilfælde, hvor for eksempel boligforeningen forbyder opbevaring af dæk på grund af brandfare. På et dækhotel inspiceres, vaskes og monteres dækkene af fagfolk.

– Opbevaring af dækkene under de rette forhold vil forlænge deres levetid, understreger Dražík.

Et omhyggeligt opbevaret dæk af høj kvalitet vil vare i op til seks år. Hvis dine dæk er blevet fremstillet for over ti år siden, bør du ikke bruge dem længere.

Du kan se fremstillingsdatoen i det firecifrede nummer på dækket: de to første cifre angiver fremstillingsugen, mens de to sidste angiver året.

Et opbevaringssted der har alle de forkerte egenskaber kan ødelægge dine dæk, uden mulighed for reparation på bare en enkelt sæson.

Kraftig trykspuling kan beskadige dine dæk

Opbevaringsanbefalingerne til vinter- og sommerdæk er ens. Før du opbevarer dine dæk, skal du omhyggeligt vaske og skylle dem. Fjern større sten fra rillerne og kontroller slidbanen og dæksiderne for revner eller unormale udbulinger.

– Når du vasker dine dæk, skal du holde trykspulerens vandstråle i afstand fra dækket, da det kan løsne gummien fra det underliggende net. Dette kan få dækket til at gå i stykker, når det bliver brugt igen, siger Martin Dražík.

Før du opbevarer dækkene, skal du sørge for at de er helt tørre. Dækkene må ikke komme i kontakt med olier, opløsningsmidler eller andre kemikalier under oplagringen. Hvis det er nødvendigt, kan du købe dækposer til at beskytte dem.

Dækkene må ikke være under pres eller stræk; med andre ord bør du ikke opbevare andre ting oven på dækstablen.

– Ved opbevaring af dæk oven på hinanden bør du øge trykket lidt før opbevaring, da det nederste dæk er under et forholdsvist stort pres, siger Dražík.

Dækopbevaring i korte træk: 

  • Kontroller dækkenes alder og køb nye senest hvert 6.-10. år
  • Kontroller slidbanens tilstand og fjern eventuelle større sten fra rillerne
  • Vask dækkene og lad dem tørre helt før opbevaring
  • Opbevar dine dæk på et køligt og tørt sted
  • Beskyt dækkene mod sollys og kemikalier
  • For at få mere ro i sindet, kan du overlade arbejdet til fagfolk på et dækhotel.

Disse tips blev givet af Martin Dražík, produktchef for Nokian Tyres Centraleuropa.

Yderligere information: 

Hvordan skal jeg opbevare mine dæk?

Billeder:

Download billeder her

Kontakter:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874, [email protected]

Zuzana Seidl, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866, [email protected]