FAQ

Hvis du skulle have et spørgsmål, der ikke er her, så send det til os her.

Sidevægsmarkeringer

Indenfor dækdimensioner, hvad står 175/60 eller 175/65 for?

De første trecifrede numre er tværsnittets bredde i mm, målt på det bredeste sted, når dækket er monteret på målefælgen. Tallet efter skråstregen er størrelsesforholdet, som er forholdet mellem ståhøjde af dækket og tværsnittets bredde i procent.

Hvad står XL for i størrelsen ved udpegning af et dæk?

XL er den ekstra belastningsrækkevidde. Dækket er udviklet til en maksimal belastning på fire enheder højere. Ved hastigheder Over 210 km/t er den faktiske belastning af V, W og Y bedømte dæk reduceres tilsvarende. (For yderligere information henvises til ETRTO Standard håndbogen 2000, s. 8.) Denne type dæk bliver stadig mere populære, fordi antallet af hurtige biler er voksende."

Hvilke oplysninger kan Nokian Tyres DSI slidindikator give bilisten?

DSI sikkerhedsindikator vise køresikkerheden og den resterende slidbane i tal, som fortæller dig, når du skal udskifte dine dæk. Ved at overvåge slidbanens slitage, kan du også få flere kilometer ud af dine dæk ved at skifte positionen af dine dæk mellem for- og bagaksel, der udjævner forskellene i slidbanen slid mellem de forskellige aksler.

Hvordan kan man skelne vinterdæk uden pigge fra et sommerdæk?

Vinterdæk har MS (MS, M & S eller Mud & Snow) mærkning på dæksiden.

Dæk pleje

Hvor længe vil dækket varer?

Det er vanskeligt at bestemme en specifik maksimal aldersgrænse for et dæk, da slitage og ældning af et dæk skyldes flere forskellige faktorer. For eksempel vil et dæk slides 4-5 gange hurtigere i foråret end ved udgangen af sommeren. Ifølge international praksis er den maksimalt anbefalede livscyklus for et dæk 6 år, og den maksimale dæk alder er 10 år. Dæk, der er fremstillet for højst 5 år siden, kan sælges som ny, da dækkene bevarer deres oprindelige egenskaber i op til 5 år, når de opbevares korrekt. Mellem sæsonerne, bør dækkene opbevares på et køligt, mørkt og tørt sted. Læs mere om korrekt opbevaring af dæk på https://www.nokiantyres.com/proper-storage. Den sikre mindste rilledybde for vinterdæk er 4 mm. Vi anbefaler ikke at brug vinterdæk (M + S) om sommeren. Dæk må ikke komme i kontakt med opløsningsmidler, såsom olie, benzin eller smøremidler.

Mine dæk slides mere i midten end i siderne. Har jeg forkerte tryk, eller hvorfor sker det?

Dækkene på de trækkende hjul bruges mere på midten end i siderne og de rullende dæk slides mere i siderne. Den bedste måde at udjævne slitagen på er at rotere dækkene mellem for- og bagakselen efter hver 8.000- 10.000 km (5.000-6.000 miles).

Jeg monterede et af mine pigdæk mod kørselsretningen og kørte det sådan gennem vinteren. Har dækket taget skade?

Dækket er ikke blevet beskadiget, når det kører mod kørselsretningen. Det anbefales dog, at du ikke ændrer kørselsretningen af et pigdæk i løbet af dets levetid, da det kan påvirke grebet af piggene på dækket. For at opnå den bedst mulige rengøring og vådsne egenskaber, bør dækkene monteres i deres korrekte kørselsretning.

Hvis piggene har løsnet sig fra pigdækket, er det muligt at erstatte pigge med nye?

Det er ikke muligt at erstatte tabt pigge med nye, da de ikke kan fastgøres sikkert i de gamle pigges huller.

Hvordan kender jeg det korrekte dæktryk?

Du vil finde oplysninger om det korrekte dæktryk til din bil i instruktionsbogen, på dækskilt på benzintanken på din bil, på handskerummets dør, på en dørkant eller på siden af en dør. Hvis oplysningerne ikke kan findes nogen af disse steder, vil professionelle dæk værksteder og Nokian Tyres tekniske kundeservice kunne hjælpe dig.

Må jeg bruge et opløsningsmiddel, når jeg vasker mine dæk?

Vi anbefaler, at du bruger et mildt rengøringsmiddel, såsom en bil shampoo, på dine dæk. Husk at skylle dækkene grundigt efter vask, så der ikke forblive rester i pig hullerne eller mellem lamellerne. Ret ikke direkte sprøjten fra en højtryksrenser på dækkets overflade, da det høje tryk kan beskadige dækkets struktur.

Produktion og miljø

Hvordan opgøres prisen for et dæk?

Dæk er et komplicerede teknisk produkt og dækfremstilling kræver massive investeringer i produktudvikling og produktion. Hovedparten af prisen for dækket er grundet de anvendte råvarer og lønomkostningerne til fremstillingen.

Hvor miljøvenlig er Nokian Tyres mærkede dæk til personbiler?

Miljøvenligheden af vores produkter og produktionsprocesser er en vigtig del af vores aktiviteter. Vores vigtigste princip er at vælge de mindst miljøskadelige råstoffer til rådig, og dermed er Nokian Tyres PLC er den første dækfabrikanten nogensinde til at modtage ISO 14001 certifikatet.

Hvad sker der med slidte dæk?

Der er tre store anvendelsesområder for brugte dæk: vulkanisering, energi og materialeforbrug. Regummierede dæk bliver udstyret med nye slidbaner. De fleste personbiler og varevognsdæk kan regummieres én gang og lastbiler og bussers dæk mellem to og tre gange. Dæk granulat kan brændes til energi produktion, og dens energi er lig med den for kul. Gummigranulat har hundredvis af anvendelser. De vigtigste anvendelser omfatter vejvedligeholdelse, støjafskærmning, kunstige rev, gulv og vægbeklædning og som isolationsmateriale på nye lossepladser under opførelse eller når gamle lukker ned.

Hvilke Nokian Tyres mærkede dæk er pigdæk?

Nokian Tyres Hakkapeliitta 8, Nokian Tyres Hakkapeliitta 7, Nokian Tyres Hakkapeliitta 7 SUV, Nokian Tyres Hakkapeliitta 5, Nokian Tyres Hakkapeliitta 5 SUV, Nokian Tyres Hakkapeliitta C Van ja Nokian Tyres Hakkapeliitta C Cargo dæk leveres til detailhandlere pigdæk af Nokian Tyres. Andre pigdæk leveres på bestilling enten som pigdæk eller dæk uden pigge.

Hvordan laves pighullerne?

Pigge puttes i under hærdningen i pighullerne på slidbanen eller, i tilfælde af tunge dæk bores de i efterfølgende.

Er der en fremstilling dato på dæk?

På alle dæk af Nokian Tyres mærket findes en firecifret kode der viser året og ugen, hvor dækket er fremstillet. Fremstillingskoden har fire cifre, for eksempel, koden 2100 betyder, at dækket er produceret i uge nummer 21 i år 2000.

Andre emner

Dæks korrekte kørselsretning.

Mange af Nokian Tyres' sommerdæk er såkaldte Inside / Outside modeller. Slidbanemønsteret er udformet således, at den ene side har et lidt stivere mønster som fungerer som ydersiden, mens den anden har et mere åbent mønster og er beregnet til at fungere som den indvendige side. I et sådant tilfælde vil dækkets ydreside have teksten "Outside", der angiver den side, der skal vendes udad, sådan at dækkene vil fungere korrekt.

Dæksiden vil også vise dækkets placeringsreminder med sin F/R markeringer, som viser for- og bagaksel; men disse markeringer har intet at gøre med dækkets kørselsretning

Kan jeg køre med mine vinterdæk uden pigge hele året rundt?

Vi anbefaler ikke at du bruger vintervinterdæk uden pigge så som Nokian Tyres WR A3 og Nokian Tyres WR D3 (Centraleuropa) eller Nokian Tyres Hakkapeliitta R (Norden) hele året. Moderne vinterdæk uden pigge kan slides unødigt hurtigt, især på grove forårsveje. Sliddet kan også være ujævn på grund af usædvanligt hurtigt slid. Vinterdæk uden pigge skal monteres om efteråret, hvor jorden fryser og udskiftes om foråret, når solen begynder at varme vejene.

Hvordan ved jeg, hvilke dæk, der passer til mine fælge?

Dækforhandlere med ekspertise vil kunne hjælpe dig med at vælge de rigtige dæk til dine fælge. For eksempel STRO (Scandinavian Tire & Rim Organization) eller ETRTO (European Tyre og Rim Technical Organisation) der findes norm bøger med monteringsretningslinjer. Du kan også kontakte Nokian Tyres Teknisk kundesupport, hvis du har et særligt vanskeligt spørgsmål.