Topekspertise og den nyeste teknologiske knowhow

Dæktest er en sum af mange komponenter

Nokian Tyres tester sine dæk i Ivalo ved hjælp af den nyeste teknologi, der anvendes af et professionelt og erfarent personale.

Testcenter er åbent fra midten af november til maj. Dæktest udført på sne og is kræver stabile forhold og præcis vedligeholdelse af banerne.

En af de personer, der accelerere og bremser på de forskellige overflader af testcenterets baner er testkører Janne Pynnönen der har arbejdet i Ivalo i mindst tre vintermåneder hvert år.

Janne Pynnönen
"Selvom vi har den nyeste teknologi og de mest præcise instrumenter, er der ingen der kan slå et menneske i sidste ende."
Janne Pynnönen, Test Centerets' testkører, Nokian Tyres plc

- Alle tests udføres i en fast rækkefølge, og betingelserne skal være så stabile som muligt. Selvom vi har den nyeste teknologi og de mest præcise instrumenter, er der ingen der kan slå et menneske i sidste ende.

- Pynnönen understreger, at man kun kan finde de bedste dæk ved at prøve og føle dem.

Mellem vejen og dækket

Product Development Manager Juha Pirhonen fra Nokian Tyres mener, at samarbejde og interaktion med testkørere er meget vigtigt.

Juha Pirhonen


– De erfarne kørere og deres faglige dygtighed er en væsentlig del af produktudviklingen. Den højeste kvalitet skabes ved at kombinere den bedste menneskelige ekspertise med det nyeste inden for teknologisk ”know how”.

For eksempel bruges et højhastigheds kamera en dag til at undersøge piggenes egenskaber på vinterdæk.

- Et højhastigheds kamera kan bruges til at analysere piggenes opførsel under bremsning, for eksempel. Disse resultater giver os mulighed for at gøre strukturen og formen af piggene endnu mere funktionelle, og øge sikkerhedsegenskaben for dækket, siger Pirhonen

Højhastighedskameraer er et vigtigt redskab i kampen mod akvaplaning.

- Ved hjælp af denne metode, kan vi roligt lade ingeniørerne kommen imellem vejen og dækket, siger Pirhonen leende.

– Efter at have analyseret resultaterne, ved vi meget mere om samspillet mellem dækket og vejen: hvordan de forskellige strukturer og slidbanemodeller arbejder under akvaplaning, og hvordan formen af dækkets overfladekontakt ændrer sig under faktiske kørselsforhold i forhold til et stationært dæk.

–Desuden vil vi modtage de nødvendige supplerende oplysninger om akvaplaning som fænomen, specificerer Pirhonen.

Testkøreren Janne Pynnön kommunikerer regelmæssigt med de andre dækeksperter på Nokian Tyres, især når målet er at nå det næste niveau for sikkerheden og anvendeligheden af bildæk.

- Samarbejde med projektlederne er måske den vigtigste del af en testkøres arbejde. Jeg deltager i planlægningen af forsøgene, fuldfører dem, og rapportere både de objektive og subjektive resultater til produktudvikling, opsummerer Pynnönen.

- Flydende kommunikation og systematisk analyse af resultaterne garanterer, at vi kan opnå en fælles forståelse af testresultaterne. Kun ved at arbejde på denne måde kan vi drage de rigtige konklusioner vedrørende resultaterne, tilføjer Product Development Manager Pirhonen.