FacebookInstagramLinkedInmenu-iconPinicon-playscroll-downsearchTwitterWhatsappYouTube
Menu

EU-mærkningen hjælper dig med at vælge sommerdæk

Find de dæk, der passer dig bedst

I over et år har nye dæk haft et EU mærkat, der hjælper forbrugeren med at sammenligne forskellige dæk. Mange bilister er stadig ikke klar over markeringen. Mærkatet minder om energieffektivitet etiketter på husholdningsapparater, og du bør læse dem grundigt, da det vil hjælpe dig med at sammenligne dækkene med hensyn til sikkerhed og økonomi.

Nye dæk har haft EU-mærkning siden november 2012. Mærket beskriver vådgreb, rullestøj og brændstoføkonomi for dækket.

Vådgreb er især vigtigt på finske sommer veje, og du bør være særlig opmærksom på det, når du vælger dine sommerdæk. I EU mærkningen betyder klassificering, A det bedste vejgreb, mens F er det værste.

- Det skal bemærkes, at mærkatet ikke indeholder oplysninger om akvaplaning eller dækkets håndtering på våde overflader. Det måler kun bremselængde på våde veje, konstaterer Matti Morri, Teknisk Customer Service Manager for Nokian Tyres.

Rullemodstanden anvendes til at måle dækkets brændstofeffektivitet. Jo bedre klassen er des mindre brændstof forbruges

- Et højkvalitets dæk kan give betydelige besparelser i form af udgifter til brændstof. Med et A klasse dæk, vil en bilen f.eks. forbruge ca. 0,1 liter mindre brændstof pr hundred kilometer, end ved kørsel med klasse B-dæk, forklarer Morri.

Når man sammenligner den bedste rating med den værste, kan den årlige brændstofbesparelser udgøre ca. 90 liter.

Mærkatet beskriver den udvendige rullestøjs, hvordan højt dækket lyder for folk uden for køretøjet. Med andre ord betyder det ikke indvendig støj i køretøjet. Rullestøj er angivet i decibel, ved hjælp af tre klasser. Jo flere sorte bjælker der er på mærkaten, jo højere rullestøj er der.